Hírek, érdekességek, aktualitások a jog világából

2011. október 26. 16:12 - dr. Simányi Zsolt ügyvéd

TAKARNET ellenőrzés ügyvédeknél, ügyvédi irodákban

Kedves Kollégák!

(Igen, a jelen bejegyzés kimondottan ügyvéd kollégák részére íródott.)

 A Budapesti 1. számú Körzeti Földhivatal sorra ellenőrzi az ügyvédek és ügyvédi irodák TAKARNET szerződésben előírt jogkövető magatartását. Irodánk nem régen esett át ezen az ellenőrzésen, ennek tapasztalatait szeretném a kollégákkal megosztani.

Az ellenőrzés két szakaszból áll.

Az első szakaszban egy meghatározott múltbeli időszakra (esetünkben a folyó év két korábbi hónapjára) vonatkozó TAKARNET napló kivonatot kérnek előzetesen, írásban. A naplónak a következőket kell tartalmaznia ügyvédek esetén: 

a) a lekérdezés időpontját, 

b) a lekérdezést végző személy nevét, 

c) a lekérdezett ingatlan pontos megjelölését (település neve, helyrajzi szám).

(A "lekérdezés célja" rovat nem kötelező, csak díjmentes lekérdezés esetén, ami ügyvédek számára nem lehetséges.)

Az a) és c) pontban foglaltak tekintetében igen egyszerűen ellenőrizhetjük a vezetett naplónk pontosságát, a TAKARNET felület "Számlainformáció" menüpontja alatt, a kérdéses időintervallumok megadása után. A b) pont tekintetében: kétség sem fér hozzá, hogy a TAKARNET igazolvány jogosultjának kell végeznie a lekérdezést.

A napló kivonat ellenőrzése után azt be kell küldeni a földhivatalnak és időpontot kell egyeztetni a helyszíni ellenőrzésre.

Az ellenőrzés második szakasza tehát a helyszíni ellenőrzés, amelynek során előre egyeztetett időpontban 2-3 személy (akiből egy fő informatikus) fogja irodánkat meglátogatni és az ellenőrzésről jegyzőkönyvet vesznek fel.

Érdemes tanulmányozni az ÁSZF és mellékletei mellett a kizárólag a TAKARNET igazolvány CD-n megtalálható Biztonsági Szabályzatot. Irodánk esetében megfelelőnek találták a biztonsági intézkedéseket az alábbiak miatt:

1. A TAKARNET CD zárható fiókban van tartva. Értelemszerűen a tanúsítány fájlt a CD-ről nem szabad kimásolni sehova, a telepítést közvetlenül a CD-ről szabad végezni.

2. A TAKARNET tanúsítvány a TAKARNET eléréséhez használt számítógépen "nem exportálható" módon lett telepítve. (Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy a böngészőből megpróbáljuk exportálni a tanúsítványt és ha lehetséges, akkor szabálytalanul telepítettünk, azonnal törölni kell a tanúsítványt és meg kell ismételni a telepítést "nem exportálható módon".) 

3. A számítógépen a TAKARNET jogosultsággal rendelkező felhasználó (akinek a nevére szól a digitális igazolvány) bejelentkezése az operációs rendszerbe jelszóval védett (egyszerű windows jelszó volt beállítva).

4. A számítógépen vírusirtó is telepítve van (AVG ingyenes változata).

Az ellenőrzés során az informatikus ellenőr az ügyvéd háta mögött állva, szóban kiadott utasítások alapján ellenőrizte a számítógépes rendszer működését, tehát ő maga nem kezeli a számítógépet.

Lényeges területe az ellenőrzésnek továbbá, hogy az ügyvéd továbbszolgáltatja-e  a TAKARNET-ből lekért információkat. Nem megengedett ugyanis az ügyfelek részére átadni a lekért tulajdoni lapokat sem digitális, sem papír alapú formában. Azokat az ügyvédnek digitálisan és papír alapon kell megőrizni az akta számára, harmadik személy részére át nem adható. Erre az ellenőrzés során csak szóban kérdeztek rá, más módon (az alább részletezettek miatt) nem igen van mód ennek ellenőrzésére.

Lényeges, hogy az ellenőrzés kizárólag az átadott napló kivonat vagy az irodában bemutatott napló és az informatikai rendszer fenti módon történő ellenőrzése, továbbá az ügyvéd által adott tájékoztatás alapján történhet. Az Ütv. 8. §-át (ti. titoktartási kötelezettség) e közigazgatási eljárásban is tiszteletben kell tartani a KET 1. § (1)-re is tekintettel, tehát az ellenőrzés során semmilyen egyéb okirat bemutatására nem kötelezhető az ügyvéd, az aktákba és a számítógépbe a hatóság részéről eljáró személyek nem tekinthetnek be. Abban a valószínűtlen esetben, ha mégis ilyen irányú nyomásgyakorlás fordulna elő az ellenőrzés során, úgy javaslom, hogy haladéktalanul forduljunk a területi kamarához, ne kövessünk el ügyvédi titoksértést.

2011. júliusa óta elérhető minden ügyfélkapuval rendelkező magyar állampolgár számára a TAKARNET ONLINE szolgáltatás, amelyre a klasszikus TAKARNET rendszerrel azonos díjszabás érvényes. Rendkívül méltánytalannak tartom, hogy a TAKARNET rendszer előfizetői több érve előre, komoly díjért vásárolták meg a hozzáférési jogosultságukat, azonban idén nyártól mindenki számára ingyenessé vált a hozzáférés. Az új TAKARNET ONLINE rendszerben ráadásul egy egyszerű informatikai megoldás révén a naplóvezetés automatikus és a lekért tulajdoni lapok is tárolódnak. 

Azokat az ügyvédek pedig akik korábban több érvre előre fizettek azért ami már mindenkinek ingyenes, kétszintű, több munkaórát elvonó hatósági ellenőrzés elé néznek, naplóvezetésre kötelezik őket és mindezt lényegében azért teszik, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy az ügyvéd nem adja-e tovább harmadik személynek a kifizetett tulajdoni lapot, amit egyébként e harmadik személy maga is lekérhetne ugyanolyan díjért és naplóvezetés nélkül. (Az esetleges tiltott továbbszolgáltatás egyébként önmagában a naplóból nem is ellenőrizhető!) Az eljárásnak kedvezőtlen esetben a TAKARNET szerződés szolgáltató általi felbontása lehet a vége, ami a FÖMI-nek nem jár semmilyen előnnyel. Bennem csak az a kérdés maradt, hogy akkor miért kell három közalkalmazottnak teljes munkaidőben ezzel a teljesen értelmetlen feladattal foglalkozni, közpénzen. Ez is csak tovább nehezíti a lassan elviselhetetlen adminisztrációs kötelezettségekkel terhelt ügyvédi munkát. De önmagukon kívül ki sajnálja az ügyvédeket?

dr. Simányi Zsolt

www.simanyi.hu

 (A fent írtak - és a kapcsolódó email- vagy komment válasz - csak az érdeklődők ingyenes tájékoztatását szolgálják, nem minősülnek jogi tanácsadásnak, naprakészségük sem garantált, ezért a megjelenített vagy email-ben megküldött tartalommal kapcsolatosan a szerző és a Simányi és Társa Ügyvédi Iroda minden felelősséget kizár. Naprakész jogi tanácsadást, korlátlan felelősségvállalás mellett az ügyvédi irodában, személyes megbeszélés és irattanulmányozás alapján nyújtunk. - Simányi és Társa Ügyvédi Iroda)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogitanacsado.blog.hu/api/trackback/id/tr613331642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyar S 2013.10.18. 13:31:12

Tisztelt Simányi Ügyvéd Úr !

A fiamnak lakásvásárláshoz pénz szeretnénk ajándékozni.A blogban végig olvastam az Ön tájékoztatásait a pénzeszköz illetékmentes átadásának lehetőségéről.
Azonban most szembesültem vele, hogy a takarékbetét ingyenes megszerzése kikerült a tárgyi illetékmentesség köréből, természetesen azt nem tudom ez mikortól van így, de mintha az idei évben is változott volna a jogszabály.
Kérdezni szeretném, hogy a banki pénzátutalásos ajándékozás továbbra is illetékmentes és szja mentes-e ?

Válaszát előre is köszönöm

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2013.10.18. 21:06:59

@Magyar S:
Tisztelt Kérdező!

Értesülései pontosak, a takarékbetétkönyv ajándékozásának illetékmentessége körében. Ugyanakkor az egyenesági rokonok közötti ajándékozás illetékmentessége természetesen kiterjed a bankszámlapénz ajándékozás illetékmentességére is. Az szja. mentesség is fennáll e körben a megajándékozottnál, így fiának továbbra is illeték és szja. mentesen utalhat át bankszámlák között pénzt.

Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt
ügyvéd
www.simanyi.hu
Hírek, érdekességek, aktualitások a jog világából
süti beállítások módosítása