Hírek, érdekességek, aktualitások a jog világából

2011. február 22. 11:40 - dr. Simányi Zsolt ügyvéd

Illetékmentes ajándékozás: hátra van még a feketeleves!

Végre! 2010. augusztusa óta illetékmentes az ajándékozás egyenesági rokonok között. A lelkes polgárok - alaptalanul bízva a jogbiztonságban - tömegesen íratják át ingatlanjaikat gyermekeikre, családjuk és az ügyvéd társadalom nem kis örömére. Jóhiszeműen élnek e lehetősséggel, hozzásegítve gyermekeiket önálló életük megalapozásához. A földhivatalok alig állják az ajándékozási szerződések szőnyegbombázását...

Sajnos azonban a polgárokat kellemetlen meglepetés érheti, ha illetékmentes ajándékként szerzett ingatlanjukat 2011. január 1. után értékesítik. Sajnos sok ügyvéd és jogász kolléga sem igazodik ki az adójogszabályok hektikus változtatásának aknamezején és ezért elmaradhat az esetleges személyi jövedelemadó megfizetésére vonatkozó jogi tájékoztatás.

A 2010. dec. 31-ig hatályos szja. törvény szerint az ajándékozással megszerzett ingatlan értékesítése esetén nem kellett jövedelemadót fizetni a vételárbevétel után, ha a vételár nem haladta meg az ajándékozási szerződésben megjelölt, és az illetékhivatal által elfogadott értéket.

2011. jan. 1-től azonban egy nagyon hátrányos szja. törvénymódosítás lépett hatályba, amelyet a Magyar Közlönyön kívül tudomásom szerint sehol nem hoztak nyilvánosságra, semmilyen publicitást nem kapott és az állampolgárok, de még az ügyvédek sem igen tudnak róla, csak az illetékmentes ajándékozás lehetőségét ismerik. A módosított adójogszabály értelmében, aki idén január 1-től benyújt a földhivatalba illetékmentes ajándékozással szerzett ingatlan értékesítéséről szóló szerződést, annak a vételár 25%-a után szja-t kell fizetnie. Ez a - 16%-os egységes szja kulcs figyelembevételével - az ajándékozással történt vagyonszerzés évében és az azt követő évben a vételár 4%-át jelenti. Tehát pl. egy 25 millió forintos lakás esetében az eladó (korábbi megajándékozott) 1 millió Ft szja megfizetésére lesz köteles.

Tartok tőle, hogy az szja. törvény e "fű alatt" hatályba léptetett rendelkezése miatt rengeteg ügyfelet érhet "kár".

Javaslatom a kedves olvasónak - legyen akár ügyvéd, akár laikus -, hogy amennyiben előre látható, hogy az egyenesági rokonnak ajándékozott lakóingatlan várhatóan 5 éven belül (nem lakóingatlan esetén 15 éven belül) értékesítésre kerül, úgy az ajándékozni szándékozó inkább maga értékesítse az ingatlant és a vételárat bankszámlán - a NAV részére történő bejelentés mellett - ajándékozza egyenesági rokonának. A bankszámlán tartott pénz ajándékozása úgyszintén illetékmentes, nem csak egyenesági rokonunknak, hanem bárkinek a részére! (Frissítés: Nem kapott nagy nyilvánosságot, de 2013. 01. 01-i hatállyal változott a törvény és a bankszámla pénz, "takarékbetétkönyv" ajándékozás illetékmentessége megszűnt. Ugyanakkor az egyenesági rokonok közötti ajándékozásra vonatkozó illetékmentesség természetesen kiterjed az egyenesági rokonok közötti bankszámla-pénz ajándékozására is.)

Nem javaslom a kétszeres ajándékozást sem egyenesági rokonok között. Pl. testvérek vagy unokatestvérek próbálkozhatnak adóelkerüléssel úgy, hogy az ingatlan illetékmentesen a szülőnek, illetve nagyszülőnek ajándékozzák, aki azt tovább ajándékozza illetékmentesen a gyermekének vagy unokájának. A NAV ilyen esetben a tényleges ügylet figyelembevételével szabhatja ki az illetéket, a testvérek, ill. unokatestvérek rokonsági fokának megfelelő illeték kulccsal.

Visszatérve az szja. törvény hátrányos módosításához, el kell mondanom, hogy rendkívül sérelmezem azt, hogy a közszolgálati médiumok teleharsogták az országot az illetékmentes ajándékozás lehetőségével, azonban ennek 2011. január 1-től hatályba lépő személyi jövedelem adó vonzatát szinte elhallgatták. Teljes tájékoztatás tudatában ugyanis az állampolgárok közül sokan úgy döntöttek volna, hogy nem kívánják vállalni ezt a többlet adóterhet, és fenti módszert követve pl. a szülő adta volna el a tulajdonában álló  ingatlant és a vételárat illetékmentesen banki átutalással ajándékozta volna gyermekének. A jogszabályváltozásnak nézetem szerint nyilvánvaló oka van: a megcsappant illetékbevételeket utólag szja bevétellel kívánják kompenzálni.

 forrás: www.simanyi.hu

 (A fent írtak - és a kapcsolódó email- vagy komment válasz - csak az érdeklődők ingyenes tájékoztatását szolgálják, nem minősülnek jogi tanácsadásnak, naprakészségük sem garantált, ezért a megjelenített vagy email-ben megküldött tartalommal kapcsolatosan a szerző és a Simányi és Társa Ügyvédi Iroda minden felelősséget kizár. Naprakész jogi tanácsadást, korlátlan felelősségvállalás mellett az ügyvédi irodában, személyes megbeszélés és irattanulmányozás alapján nyújtunk. - Simányi és Társa Ügyvédi Iroda)

75 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://jogitanacsado.blog.hu/api/trackback/id/tr942679259

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ingatlan ajándékozása testvérnek 2019.11.23. 17:42:33

Az ingatlan adásvételi szerződések mellett a második legnépszerűbb szerződés az ingatlanok körében az ajándékozási szerződés. Az onban a legtöbben úgy tudják, hogy ingatlan ajándékozása testvérnek teljesen illetékmentes, azonban ez nem így van. Az aján…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Vezo_ 2011.04.07. 14:08:15

Ha szebadna megkérdeznem, két dolgot, akkor
1. Fél-testvérek (közös anya) között is illetékmentes az ajándékozás?
2. az Ön által említett "kétszeres" ajándékozás esetén hogyan merülhet fel adókerülési szándék?

Válaszát tisztelttel köszönöm!

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2011.04.07. 14:55:59

@_Vezo_: 1. Csak egyenesági rokonok között illetékmentes, tehát még édestestvérek között sem.
2. Ha a megkötött szerződések fiktívek és ténylegesen a testvérek közötti ajándékozást célozzák, akkor ez tekinthető az illetékkiszabás alapjának (ha bizonyítható). Ha elég idő telik el a szerződéskötések között és valamilyen ésszerű indoka van a kétszeres szerződéskötésnek (gyermek szülőnek majd szülő a másik gyermeknek), akkor illeték probléma nem merül fel. Ilyen ésszerű indok lehet pl. egy olyan körülmény bekövetkezése, ami az első ajándékozást követően merül fel.

_Vezo_ 2011.04.07. 15:00:14

@dr. Simányi Zsolt ügyvéd: Nagyon szépen köszönöm a segítségét! Minden világos.

blitz krieg 2012.01.10. 21:24:25

Tisztelt dr. Simányi Zsolt ügyvéd

amennyiben a lakoingatlan 2006-ban kerult edestestver (1-es) birtokaba (edesanyai bankszamlarol fizetve), es 2012-ben szeretne eladni, es a vetelarbol a masik edestestver (2-es) venne egy lakast oly modon hogy a vetelar az 1-es edestestverek bankszamlajarol kerul atutalasra az illetekmentes?

Valaszat elore is koszonom!

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2012.01.10. 21:59:24

@blitz krieg: ha bankszámláról bankszámlára történik az átutalás a testvérek között ajándékozás közleménnyel és az ajándékozást 30 napon belül bejelentik a NAV-hoz, akkor illetékmentes takarékbetétkönyv ajándékozásnak minősül az ügylet. a NAV bejelentés kötelező, bírság terhével. [Itv. 17. (1) g)]

blitz krieg 2012.01.11. 18:55:18

a testverek kozott ugy tortenne hogy testver 1 bankszamlajarol lenne fizetve testver 2 nevere vett ingatlan
testver 2 bankszamlajara nem kerulne testver 1-tol semmilyen penz (legalabbis ez lenne a terv)
tehat testver 1 es testver 2 bankszamlaja kozt nem lenne tranzakcio
ez lehetseges, vagy csak az On altal fentebb irt modozat alapjan tortenhet "ertek kozvetites" edestestverek kozott.

ezuton is koszonom a gyors es pontos valaszt :)

blitz krieg 2012.01.11. 18:59:04

egy dolgot lefelejtettem:

az mukodik hogy edesanyam nevere vett ingatlanra 2 reszletben tortent kifizetes edesgyermek altal.
elso reszlet tisztan az edesgyermek bankszamlajarol, es masodik reszletben egy kozos edesanya-edesgyermek altal birtolokolt szamlarol (ilyen budapestbank-os kozos szamla, kettonk nevere megnyitva...) kerulne kifizetesre az edesanya nevere vett ingatlan...
magyaran edesanya vett egy ingatlant edesgyermek szamlapenzen (reszben)
ez ilyenkor illetekmentes?

megegyszer koszonom az eddigi valaszt!

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2012.01.11. 20:23:37

@blitz krieg: A vételárat a vevőnek kell fizetni. Az Ön által vázoltak esetére tudomásom szerint nem vonatkozik jogszabályi adó/illetékmentesség. Vételárra szánt összeget a fent általam írtak szerint lehet illetékmentesen ajándékozni a vevő részére. Ha további kérdése van illetékmentes ajándékozási lehetőségekről, irodánk elérhetőségét a www.simanyi.hu címen találja.

blitz krieg 2012.01.11. 21:26:16

Köszönöm szépen a segítséget!

manoka1971 2012.01.12. 14:03:48

Üdv kérdésem a következő.Adóstárs vagyok egy jelzálog alapú lakáshitelnél a főnököm az adós és az ö háza van a jelzáloggal megterhelve a hitelét már nem tudja fizetni ezért az be fog dőlni.Az én nevemen egy ingatlannak a fele van aminek a másik része a testvérem nevén van bejegyezve. Jó megoldás lenne e az ha részemet a bátyámnak ajándékoznám,hogy az én nevemen ne legyen semmi ha beüt a krach.válaszát előre is köszönöm.

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2012.01.12. 14:55:59

Ennek a problémának a megtárgyalására nem alkalmasak a blog komment által biztosított keretek. Irodánk elérhetőségeit a www.simanyi.hu címen találja.

lalabatya 2012.02.13. 10:31:25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kérdésem lenne.Ha szülő a gyermekének bankszámláró bankszámlára pénzt utal mint ajándékot,az ugye illetékmentes.De SZJA-t kell fizetni utána a gyermeknek?
Köszönöm előre is!

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2012.02.13. 11:42:05

Az Szja tv. 1. sz. melléklet 7.2. pontja szerint adómentes.
üdvözlettel:
dr. Simányi Zsolt
www.simanyi.hu

szerencsétlenflótás 2012.02.13. 15:52:51

Tisztelt dr Simonyi Zsolt ügyvéd úr !

Kérdésem az lenne, szüleink fele fele arányban ránk írták a lakásukat./1+2 panel/Ők maradtak a haszonélvezők.
Mi úgy döntöttünk a bátyámmal, hogy szeretnénk vissza csinálnia a tulajdon jogot.Lehet ajándékozással? vagy csak adásvétel formájában?Mi volna a legjobb megoldás.
Köszönöm a válaszát.

csoti edit 2012.02.13. 22:05:18

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Szeretnék érdeklődni, hogy ha készpénzt ajándékozom édesapám részére, az ügyvéd által készített ajándékozási szerződésnek tartalmaznia kell, hogy mire használja fel a pénzt? Van valami jelentősége, ha a pénzből unoka részére ingatlant vásárol?
Köszönöm válaszát.

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2012.02.13. 22:59:27

@szerencsétlenflótás: a szerződést fel kell bontani, amivel a tulajdonjogot megszerezték. Másik lehetőség az ajándékozás, ami ugyan illetékmentes, de ha utána a szülők eladják, akkor jelentős szja fizetési kötelezettség keletkezik.
Az irodában ki tudjuk találni Önöknek az optimális megoldást.
Tisztelettel:
dr.Simányi Zsolt
www.simanyi.hu

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2012.02.13. 23:08:15

@csoti edit: Edit, nem egészen értem a dolog hátterét. Miért nem annak ajándékozza a pénzt, aki ingatlant szeretne vásárolni? Ha itt nem elegendőek a keretek, akkor nyugodtan hívjon fel telefonon, megpróbálok segíteni.

Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt
www.simanyi.hu

csoti edit 2012.02.14. 10:21:43

Köszönöm válaszát ügyvéd úr. Mivel az ingatlan tulajdonosa kiskorú kisfiam lesz. De lehet, hogy élek a felajánlott lehetőséggel és telefonon hívom.
Tisztelettel

K. Nagy Erzsébet 2012.03.07. 17:52:40

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egyetlen gyermekemnek szeretném ajándékozni a lakásomat, ami után nem kell ajándékozási illetéket fizetni, hiszen az mentes az illeték alól.

Jól gondolom-e, hogy az adóhatóság az ajándékozási szerződésben megjelölt lakás forgalmi értékét nem bírálja felül, mivel az Itv. 78. §-ának (1) bekezdése értelmében a 17.§ (1) p) pontja szerinti illetékmentesség alkalmazása esetén az állami adóhatóság fizetési meghagyás kibocsátása helyett döntését az ügyiratra jegyzi fel. Az állami adóhatóság ügyiratra feljegyzett döntése kizárólag az illetékmentesség alkalmazásának tényét tartalmazza.

Tisztelettel:

Dr. Kovács Lajosné

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2012.03.07. 18:14:46

@K. Nagy Erzsébet: nem ez nem így van. Illetékmentes ajándékozás esetén az adóhatóság ugyanúgy hivatalból vizsgálja megjelölt ügyleti értéket és azt a szerződésben megjelölttől eltérően állapíthatja meg határozatában, tipikusan helyszíni szemlét követően. Praxisomban előfordult, hogy a helyszíni szemlét követően az ajándékozási szerződésben rögzített ingatlanérték másfélszeresét állapították meg.
Az ügyletet teljeskörű ügyintézéssel szívesen lebonyolítjuk Önnek.
Tisztelettel:

K. Nagy Erzsébet 2012.03.07. 19:07:21

@dr. Simányi Zsolt ügyvéd:
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a megtisztelő válaszát! Ugyanakkor továbbra sem értem, hogy a Itv. 78. § (1) bekezdése miért írja, hogy „a 17. § (1) bekezdésének p) pontja szerinti illetékmentesség alkalmazása esetén az állami adóhatóság fizetési meghagyás kibocsátása helyett döntését az ügyiratra jegyzi fel. Az állami adóhatóság ügyiratra feljegyzett döntése kizárólag az illetékmentesség alkalmazásának tényét tartalmazza.”

A fentieken túl most találtam:
www.apeh.hu/print/magyar_oldalak/ado/illetek/valtozasok_az_illetektorvenyben.html
Lásd: 3. A fizetési meghagyás kiadásának mellőzése egyenes ági rokonok közötti öröklési és ajándékozási ügyekben
.

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2012.03.07. 19:28:40

Igen, 2011. decemberétől beadott szerződésekre vonatkozik az Ön által hivatkozott szabály, ezért annyiban pontosítok, hogy az előző válaszomban írtak 2011. decembere előtt bejelentett ajándékozásokra vonatkoznak.
Önnek tehát teljesen igaza van! Egyébként a korábbi gyakorlatnak sok értelme nem is volt, mert ha a megajándékozott eladja az ajándékot utóbb, akkor a vételár alapulvételével állapítják meg a fizetendő szja-t, nem az ajándékozási szerződés szerinti érték számít.

Tisztelettel: dr. S. Zs.

K. Nagy Erzsébet 2012.03.08. 08:59:03

@dr. Simányi Zsolt ügyvéd:

Nagyon köszönöm a válaszát!
Tisztelettel:
Dr. Kovács Lajosné

tibor123 2012.04.23. 17:38:54

Tisztelt Ügyvéd úr!

Tavaly augusztusban egy hitellel terhelt lakást ajándékoztam oda édesapámnak. Ő még tavaly novemberben eladta eme ingatlant. Eladás előtt kifizettem a lakáson lévő hitelt. Ilyen esetben is kell édesapámnak a vételár 25%-a után adózni? (Az ajándékozákor a bank előírására én maradtam az adós és édesapám a fedezetet nyújtó személy.)
Előre is köszönöm segítségét!

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2012.04.25. 17:12:12

Tisztelt Kérdező!

Az szja tv. vonatkozó szakasza szerint az adóalap az Ön által írt kiadásokkal nem csökkenthető:

Szja. tv. 62. § (1)
gb) ajándékozással szerzett ingatlan esetében
1. az átruházásból származó bevétel 75 százaléka, azzal, hogy más kiadás költségként nem vonható le a bevételből, figyelembe véve, hogy az ajándékozást követő ráépítés, létesítés, alapterület-növelés esetében - az előbbi szerzési érték levonása után fennmaradó összeg egésze az utolsó szerzési időponthoz tartozó számított összegnek minősül,

Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

M-Ili 2012.05.06. 18:41:25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Jelenleg 50% tulajdonrészem van édesanyám üzleti célú ingatlanjában, melyet öröklés útján szereztem több, mint 5 éve. Ezt a tulajdonrészt hamarosan édesanyámnak kívánom ajándékozni (ajándékozási szerződéssel, ügyvédi ellenjegyzéssel, földhivatali ügyintézéssel). Kérdésem, hogy van-e bármelyikünknek illeték-, adó-, vagy bármi más költségfizetési kötelezettségünk (a földhivatali és ügyvédi díjak mellett)?
Pontosabban: helytállóak-e a következő feltételezéseim:
1. az ajándék illetékmentes, mert egyenesági rokonok között történik az ajándékozás (illeték-törvény 17. § (1) p) pontja)
2. szja-vonatkozás egyik részről sincs, mert magánszemélyek között ingyenesen juttatott vagyoni értékről van szó (szja-törvény 1. mellékletének 7.2 pontja)
3. ÁFA-vonatkozás ajándékozásról lévén szó nincs
4. más teher sem kerül szóba

Válaszát előre köszönöm.
Tisztelettel:
Emília

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2012.05.10. 13:25:49

@M-Ili: Tisztelt Érdeklődő!
Feltételezései helytállóak. Ugyanakkor felhívom a figyelmét arra, hogy ha édesanyja eladná később az ajándékozás útján megszerzett tulajdoni hányadát, úgy komolyabb szja fizetési kötelezettsége keletkezik a blog bejegyzésemben írtak szerint.
Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

proli74 2012.08.26. 15:19:16

Tisztelt ügyvéd úr !
21 évvel ezelőtt elhunyt édesapám.A szülői házból a bátyám és én is megörököltük az apai részt(1/4-1/4),édesanyánk haszonélvezete mellett.Most nyáron elhunyt édesanyánk is...Már apám halálakor megegyeztünk a testvéremmel,hogy én öröklöm a szülői házat,ő pedig a nagyszülőit.Ha kell,kölcsönösen lemondunk egymás javára.Egyikünk sem lakik a kérdéses ingatlanban jelenleg.Mit kell tennünk,hogy még a hagyatéki tárgyalás előtt érvényt szerezzünk akaratunknak?Hogyan adhatja át a bátyám a már megszerzett 1/4 részét?
Válaszát köszönöm.

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2012.08.27. 12:05:48

Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos illetékmentesen nem tűnik megoldhatónak a dolog.
A testvére le tud mondani az édesanyja után neki járó törvényes örökrészéről. Azt is tudni kellene, hogy Ön örökölt-e a nagyszülői házból tulajdonrészt vagy sem. Azt javaslom, hogy keressenek fel ügyvédet és bízzák meg azzal, hogy készítsen a hagyatéki eljárásban kötött osztályos egyezséggel egyidejűleg egy adásvételi vagy csereszerződést a 21 évvel ezelőtt már megörökölt tulajdoni hányadra vonatkozóan. Kérjenek az ügy adó és illeték vonzataira is kiterjedő részletes jogi tájékoztatást.

Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

tücsök koma 2012.09.16. 15:24:09

Tisztelt ügyvéd úr!

2009-ben lányomnak ajándékoztunk egy házat..azóta elváltunk és a ház a volt páromé.Most egyedül nevelem de a ház ami a nevén van családi vagyonnak számít,így nem vagyok jogosult segélyre sem.Hogyan szabadulhatnánk meg mielőbb az ingatlantól,ajándékozzuk vissza?
Akkor kell illetéket fizetni? Vagy milyen megoldást javasol?

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2012.09.17. 12:50:12

@tücsök koma: Tisztelt Érdeklődő!

Ha a lánya már nagykorú, akkor az ajándékozási szerződés viszonylag egyszerűen felbontható, illetékfizetés nem merülne fel.
A probléma teljesebb körű feltárása személyes tanácsadás során volna lehetséges.

Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

efra5 2012.09.23. 19:06:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám 1988-ban vásárolt vidéken egy ház ½ részét. Idén szeretné a tulajdoni hányadát nekem elajándékozni.
Kérdéseim:
1. milyen illetéket kell fizetnem az ajándékozott ingatlan után és mekkora annak összege?
2. az ügyvédi közreműködésnek mekkora a költsége?
3. Igaz-e: „A módosított adójogszabály értelmében, aki 2011 január 1-től benyújt a földhivatalba illetékmentes ajándékozással szerzett ingatlan értékesítéséről szóló szerződést, annak a vételár 25%-a után szja-t kell fizetnie. Ez a - 16%-os egységes szja kulcs figyelembevételével - az ajándékozással történt vagyonszerzés évében és az azt követő évben a vételár 4%-át jelenti.„?
4. Milyen egyéb díj illetve költség terhel?
5. földhivatali eljárási díjat (6.600,-Ft-os ) kell fizetni?

Válaszát köszönve:
Farkas Erika

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2012.09.27. 16:06:19

@efra5: Tisztelt Érdeklődő!

Ad1: Egyenesági rokonok között az ingatlan tulajdoni hányad ajándékozása is illetékmentes.
Ad2: Az ügy részleteinek ismeretében tudunk ajánlatot tenni.
Ad3: Ha nem lenne igaz, nem írtam volna le. Ha az ajándékba kapott ingatlan eladja a megajándékozott, a vételár a leírtak szerint szja alapot képez.
Ad4: Ld. Ad5.
Ad5: Igen.

Ha meg kívánják bízni irodánkat a szerződés elkészítésével, kérem telefonos jelentkezését.

Elérhetőségeink: www.simanyi.hu

Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd

kormoranmadar (törölt) 2012.10.08. 13:13:52

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám élettársa ajándékozna számomra 4 millió forint készpénzt. Megoldható ez illetékmentesen? Számít, hogy bejegyzett élettársi viszony van-e kettőjük között?

Válaszát előre is köszönöm!
kormoranmadar

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2012.10.08. 14:44:12

@kormoranmadar: Tisztelt Érdeklődő!
Banki átutalással, ajándékozás közleménnyel takarékbetétkönyv (bankszámlakövetelés) illetékmentesen ajándékozható idegenek között is. Fontos, hogy az ajándékozást a NAV-nak 30 napon belül írásban be kell jelenteni.
Bejegyzett élettársi kapcsolat férfi és nő között már nem létesíthető, csak azonos nemű személyek között.
Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

Bartókné Kollár Erzsébet 2012.10.20. 14:15:13

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Hárman vagyunk testvérek. Édesapánk tavaly meghalt, 1 lakás és 1 kert maradt örökségbe. Az anyánk haszonélvező, ill. gondolom 5o %-ban férje után tulajdonos. Ezt a részt elajándékozta a 2 gyerek tudta nélkül egyik unokájának. Van ugyan fellebbezési jog, de szeretném megkérdezni érdemes e pénzt szánni rá, mert úgy hallottam bármilyen indokot írunk elutasítják pedig ezt szándékosan azért tette, hogy engem és egyik húgomat kihagyja az örökségből.
Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Bné

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2012.10.20. 16:29:47

@Bartókné Kollár Erzsébet: Tisztelt Érdeklődő!

A panaszolt ajándékozás önmagában nem jogszabálysértő, ha anyukájuk a saját ingatlan-nyilvántartási tulajdonát ajándékozta unokájának.

Édesanyjuk halála után, a hagyatéki eljárásban előterjeszthetik kötelesrész iránti igényüket, amelynek alapjához az elajándékozott tulajdonrészt is hozzá kell számítani. A kötelesrészként annak a fele jár, ami törvényes örökrészként az örökösnek jutna (a fenti ajándékozás, illetve egyéb ingyenes élők közötti vagy halál esetére szóló juttatás hiányában).

Ha további kérdése merülne fel, úgy irodánkban személyes megbeszélés keretében tudok jogi tanácsot adni.

Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

oroszjanos 2012.10.20. 16:58:02

éppen az ilyen részletekről nem informálnak minket?

Bartókné Kollár Erzsébet 2012.10.21. 15:37:03

@dr. Simányi Zsolt ügyvéd:

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagyon szépen köszönöm a választ egyébként én nem Bp.-en lakom, és még egy picit értetlenkedek ugyanis a zárójelben lévő mondatot nem egészen értem (a fenti ajándékozás.......) Szeretnék erről bővebb felvilágosítást kérni.
Köszönettel Bné

Ferenczi Imre 2012.10.27. 20:15:38

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Két gyermekemnek szeretném ajándékozni egy lakás felét, melynek Ők 25-25%-ban a tulajdonosai, mivel az édesanyjuk meghalt.
Ha jól értettem az Ön által leírtakat, akkor a lakás eladása után ajándékozzam nekik a vételár rám eső részét(50%), mert így sem illetéket, sem szja-t nem kell fizetniük a gyermekeimnek.
Válaszát előre is köszönöm .
Tisztelettel: Ferenczi Imre

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2012.10.28. 19:11:32

@Ferenczi Imre: Tisztelt Érdeklődő!
Ha lakást értékesíteni szeretnék a következő öt évben, akkor érdemes először eladni a lakást a jelenlegi tulajdonviszonyokkal, majd az Önnek kifizetett vételárrészt banki átutalással és 30 napon belüli NAV bejelentéssel ajándékozni a gyermekeinek. Ha a következő 5 évben nem adják el a lakást, akkor szja fizetési kötelezettség semmiképp nem merül fel, akkor sem, ha ajándékba adja a tulajdonrészét a gyermekeinek.

Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

Frigi 2012.11.21. 17:30:53

@dr. Simányi Zsolt ügyvéd: A bátyámtól ajándékozás címén banki átutalással 20-millió forintot kapok,kell e utána illetéket fizetni?

windyke 2013.02.25. 17:11:46

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagyapa halála után 3-an lettünk örökösök: Keresztanyám, Nővérem és én.(mivel Édesapám és Nagymamám is már meghalt). Nővérem az ő részét ajándékozás címén átadta nekem. Úgy tudom, hogy ezután nekem majd illetéket kell fizetnem a NAV felé. A neten nem igazán tudtam kiigazodni, hogy pontosan mennyi is ez a százalék. A lakóingatlan teljes értéke 4,5m Ft.
Válaszát előre is Köszönöm!
Üdvözlettel: T. Tímea

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2013.03.03. 14:37:42

Tisztelt Kérdező!

Ha ajándékozás jogcímén szerez lakóingatlant,akkor az ingatlan értékének 9%-a az illeték. Nem lakóingatlan esetén 18% a kulcs.
Azonban elképzelhető, hogy Ön osztályos egyezség keretében, öröklés jogcímén jutott az ingatlan tulajdonjogához, mely esetben nem kell illetéket fizetnie, mert a nagyszülői örökség megszerzése is illetékmentes.
Az iratok áttanulmányozása alapján tudnék Önnek jogi tanácsot adni a kérdésben.

Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

windyke 2013.03.03. 22:13:52

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Először is köszönöm a válaszát. A papíron az áll, hogy "öröklés jogcímen 1/4-ed arányban, ajándékozás jogcímen (egyezség alapján)adta át a Testvérem. Ez esetleg azt jelenti, amit Ön írt? Ha gondolja, elektronikus formában el tudom Önnek majd küldeni a határozatot, amit a tárgyalás után kaptam.
Tisztelettel: T. Tímea

Éva Sugár Ambrus 2013.03.07. 21:00:43

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azt szeretném tudni hogy az élettársam a lányának szeretné ajándékozni az ingatlant mi pedig haszonélvezzők lennénk ha a párom meghal az én haszonélvezetem marad rajta vagy nem??valamint 1 végrendeletett is csinálna hoy 45%o öröklök az ő halála után és ogy ebben van e beleszolása a lányának a párom halála után,illetveaz hogy rendelkezhet-e a párom végrendelettel miután a lánynak ajándékozta az ingatlant???

Tisztelettel:A. Éva

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2013.03.11. 22:46:51

@Éva Sugár Ambrus: Sajnos több mindent kellene tudnom az ügyről, hogy ezekre válaszolhassak, de mindezek és a kérdése tartalma is meghaladják az itt tárgyalt téma kereteit. Amit leír, az jogilag ebben a formában nem is értelmezhető számomra. Személyes jogi tanácsadás keretében szívesen segítek Önöknek megtalálni a megfelelő megoldást.
Tisztelettel: dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

Arthur007 2013.03.13. 16:44:59

Tiszteletem!

Ha jól értelmezem ezt a törvényt akkor az eladott ingatlan értékének veszem a 25%-át és az utánn kell 16-% os adót fizetni?
A NAV oldalán találtam erről hasonlót de ott a 75 %-ot irja irányadónak.
Elnézést ha rosszul értelmeztem.

villanyradiátor 2013.03.19. 09:03:58

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A szüleim kifizették az öcsémék lakásán lévő hitelt, úgy, hogy a saját házukra vettek fel jelzáloghitelt. Az öcsém tulajdonrésze a lakáson 50%, a másik fele a volt feleségéé. Szerettem volna ha a részét az édesanyámnak ajándékozza a kifizetett hitelért cserébe, de úgy látom az az ingatlan további értékesítése miatt nem jó ötlet. Viszont írtak egy kölcsönszerződést, hogy ezt a pénzt csak kölcsön adták neki a szüleim. Ha a kölcsönszerződés alapján -arra hivatozva- ajándékozza oda a lakást, akkor arra milyen szabályok vonatkoznak. Ez ajándékozás? Vagy már adásvétel? Köszönöm

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2013.03.19. 11:13:50

@Arthur007:Igen, úgy kell érteni, ahogy a cikkben írtam.
Üdvözlettel: dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2013.03.19. 11:22:27

@villanyradiátor: Véleményem szerint itt nem ajándékozási szerződést kell kötni.
Az öccse értékesítheti a tulajdoni hányadát és visszafizetheti belőle a szüleitől felvett kölcsönt. Vagy a szülők megvehetik az öccsétől a tulajdoni hányadát és a vételárfizetéskor beszámíthatják az öccse kölcsöntartozását.
Ezek csak elméleti lehetőségek; személyes tanácsadás, okiratok, tulajdoni lap vizsgálata után, az összegszerűségek ismeretében lehet megmondani, hogy gyakorlatilag milyen jogi megoldások valósíthatók meg.
2013. január 1-től egyenesági rokonok közötti visszterhes (pl. adásvétel jogcímén történő) vagyonszerzés esetén sem kell vagyonszerzési illetéket fizetni!

Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

villanyradiátor 2013.03.20. 17:38:51

Köszönöm a válaszát ügyvéd úr!

windyke 2013.03.26. 17:02:30

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2013.03.03-án írt kommentemre nem kaptam választ. Ha tud, kérem válaszával segítsen. Köszönöm!

Bemásolom korábbi kommentem:

windyke 2013.03.03. 22:13:52
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Először is köszönöm a válaszát. A papíron az áll, hogy "öröklés jogcímen 1/4-ed arányban, ajándékozás jogcímen (egyezség alapján)adta át a Testvérem. Ez esetleg azt jelenti, amit Ön írt? Ha gondolja, elektronikus formában el tudom Önnek majd küldeni a határozatot, amit a tárgyalás után kaptam.
Tisztelettel: T. Tímea

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2013.03.26. 18:46:46

@windyke: T. Kérdező! Nem értem, amit leírt (ami a papíron áll), nincs értelme a mondatnak számomra nyelvtanilag sem. Ha elküldi a határozatot, megpróbálok segíteni.
Az iroda email címét a holnapon megtalálja.
Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

windyke 2013.03.26. 18:58:03

Tisztelt Ügyvéd Úr
Holnap elküldöm Önnek a határozatot.

Tisztelettel: T. Tímea

b.ágnes 2013.04.08. 11:53:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szüleim eladtak egy ingatlant, amelynek árából (annak egy részéből) veszek én lakást. Ilyen esetben - az illetékmentesség céljából - kössünk a pénzösszegre ajándékozási szerződést? Vagy írjuk be a lakásszerzésem adásvételi szerződésébe, honnan származik a pénz? A szüleim adófizetési kötelezettségét enyhíti, hogy a pénz egy részét elajándékozták?
Tisztelettel
B. Ágnes

Edit Nagyné 2013.04.11. 11:37:58

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2011. április hetedikén, ajándékozás jogcímen, a lányom tulajdonát képező ingatlan eladása után, kell-e adót fizetni?
Tisztelettel
Nagyné Edit

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2013.04.15. 12:12:33

@b.ágnes: Tisztelt Érdeklődő!
Mindenképpen javasolom, hogy banki átutalással az Ön bankszámlájára utalják a szülei az ajándékozott összeget, majd 30 napon belül ezt a NAV-hoz jelentsék be. Másképp a vételár forrása és annak illetékmentessége nem igazolható a NAV előtti esetleges eljárásban.
Ha szüleinek az eladott ingatlanból származó jövedelme után van szja fizetési kötelezettsége, azt nem csökkenti, ha Önnek ajándékozták a jövedelmük egy részét.
Üdvözlettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2013.04.15. 12:14:32

@Edit Nagyné: Tisztelt Kérdező!
Arra gondol, hogy a lányának ajándékoztak 2011-ben egy lakást és most azt adják el? Ha igen, akkor már vonatkozik rá a cikkemben írt adófizetési kötelezettség.
Tisztelettel:
dr.Simányi Zsolt
www.simanyi.hu

Edit Nagyné 2013.04.15. 19:51:06

Tisztelt Ügyvéd Ú4!
Köszönöm válaszát! Nagyné Edit@dr. Simányi Zsolt ügyvéd:

Frenk05 2013.06.05. 07:59:33

Tisztelt Ügyvéd Úr !Kérdésem az lenne, első unoka bátyám ajándék címen rám akarja íratni egy nem lakott és már már lebontásra itélt ingatlaját,mondhatni csak a porta ami ér valamit. Átírást követően nem szeretném eladni, kell e nekem valami illetéket vagy szja-t fizetnem utánna ? Előre is köszönöm válaszát ! Tisztelettel Frenk :

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2013.06.05. 11:24:37

Kedves Frenk!

Az ingatlan ajándékozása nem egyenesági rokonok között nem mentes az ajándékozási illeték alól. Az ajándékozási illeték mértéke jelenleg a forgalmi érték 18%-a (lakástulajdon esetén 9%-a).

Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

LisaMosoly 2013.06.26. 17:02:46

2010-ben Édesanyám halála után 3 különböző ingatlan után örököltem negyed részeket (ezek közül 2 lakóingatlan, egy zártkerti) és szeretném hogy ne legyen a nevemen, édesapámnak vissza-ajándékoznám az öröklött tulajdonjogot. Ezt ügyvédi irodán keresztül kell megtennem? És milyen költsége van ennek? Édesapámnak utána kell valamit fizetnie? Köszönöm előre is a válaszát!

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2013.06.26. 17:10:57

Tisztelt Érdeklődő!

Az ingatlanok ajándékozása egyenesági rokonnak illetékmentes, tehát édesapjának nem kell az ingatlan tulajdonrészek megszerzése miatt vagyonszerzési illetéket fizetni ilyen esetben.
Az ajándékozási szerződés csak ügyvédi ellenjegyzéssel alkalmas a földhivatali bejegyzésre, ezért ügyvédhez kell fordulnia.

Irodám holnapján megtalálja telefonos elérhetőségemet, az ügy részleteinek meg beszélése alapján tudok adni Önnek árajánlatot.

Tisztelettel:

dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

LisaMosoly 2013.06.26. 17:36:32

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát!!! Amint odáig kerül a dolog jelentkezem Önnél! Szép napot!

Q_Q 2013.07.23. 16:49:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lakóingatlan tulajdonának 50%-a édesapámé, 50%-a pedig a mostani felesége tulajdona, akitől született két féltestvérem.
Úgy döntöttünk a családban, hogy nekem ajándékozzák az adott ingatlan 100%-át, de ezzel együtt lemondok minden további örökösödési jogról édesapám felől (így nagyjából az igazságos harmadát kapnám édesapám vagyonából).
A nem egyenesági ajándékozás után illetéket kellene fizetni, de úgy tudjuk (tudtuk), hogy ezt meg lehetne oldani illetékmentesen is oly módon, hogy édesapám felesége az 50%-os tulajdonrészt először odaajándékozza a felnőtt korú féltestvéremnek, aki ezt továbbajándékozná édesapám számára, ő pedig már illetékmentesen tudná számomra az ingatlan 100%-át odaajándékozni.
Olvasva a blogját, úgy értelmezem, hogy hiába törvényes úton járunk el, akkor is beszedheti a NAV a 9%-os(?) illetéket a lakóingatlan 50%-ra, mert a jogszabályt megkerülve járunk el.
Ön azt írja az egyik hozzászólásban, hogy: "Ha elég idő telik el a szerződéskötések között és valamilyen ésszerű indoka van a kétszeres szerződéskötésnek (gyermek szülőnek majd szülő a másik gyermeknek), akkor illeték probléma nem merül fel."

Mi számít elég időnek az adott esetben? A ~1 hónap esetenként (itt háromszor), míg bejegyzik a földhivatalnál a tulajdonszerzést? Vagy?
Az én esetem nem elég ésszerű indok a háromszoros illetékmentes ajándékozáshoz?

Válaszát előre is köszönöm!

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2013.07.23. 18:01:25

@Q_Q: Tisztelt Kérdező!
Ha az a célja a többszöri ajándékozásnak, hogy elkerüljék a valós ügyleti cél esetén felmerülő ajándékozási illetéket, akkor megítélésem szerint fiktív szerződéseket kötnek. A súlyos polgári jogi jogkövetkezmények mellett az ilyen magatartás büntetőjogi következményekkel is jár, minthogy ezzel több bűncselekményt (adócsalás, közokirat hamisítás stb.) is megvalósítanának. Az írásom az Ön által idézett része arra vonatkozik, hogy ha a többszöri ajándékozás valós hátterű és ésszerűen indokolható - ráadásul ezt még az ügyletek között eltelő hosszabb idő is alátámasztja - akkor a többszöri ajándékozás is lehet aggálytalan.

Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

Q_Q 2013.07.23. 18:54:41

@dr. Simányi Zsolt ügyvéd: Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm gyors válaszát! Azonban több kérdés is megfogalmazódott bennem válaszát látva. Nem egészen értem, milyen súlyos polgári jogi jogkövetkezménye van egy ilyen esetnek. A bűncselekményről nem is beszélve... Közokirat hamisítás? Azért ezt kicsit túlzásnak érzem.
Amennyiben fenntartja álláspontját, kérem, legyen oly kedves a releváns jogszabályok ide vonatkozó passzusaira hivatkozni, hogy saját magam is meggyőződhessek róla!
Továbbá azt sem értem, hogy miért ne lenne valós hátterű az ajándékozás esetemben? Kifejtené ezt részletesebben?!
Utolsó bekezdésem kérdései továbbra is állnak a most feltett kérdésekkel együtt, ezért kérem, ha nem is itt a blogban, de az e-mail címemre legyen szíves válaszolni a kérdésekre!

Előre is köszönöm!

david86@citromail.hu

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2013.07.24. 10:11:28

@Q_Q: Tisztelt Kérdező!
Jogi tanácsadás keretében szívesen elmagyarázom, sőt igazolom Önnek az említett jogkövetkezményeket, de ezt írásban csak jogi szakvéleményként tudnám elkészíteni Önnek. Úgy gondolom, hogy a fórumnak egyébként nem célja, hogy a kérdezőket meggyőzzem a válaszaim helyességéről, vagy számukra ezt bebizonyítsam.

Kérdéseire a válasz az én véleményem szerint "nem" és semmilyen idő nem elég hosszú, ha fiktív ügyletekről van szó és nem arról, hogy ténylegesen a szülőnek kívánja ajándékozni a gyermek az ingatlant, de később felmerült valós ok miatt azt a szülő tovább ajándékozza. Ezt azért nem írtam le, mert szükségszerűen következett korábbi válaszomból.

Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd

hopoaat 2014.02.21. 12:14:28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdésem lenne, hogy 2011.02 hónapban testvérem és én ajándékba kaptunk egy lakást (mi lettünk a tulajdonosok, édesanyám a haszonélvező. nem lett ár feltüntetve az ajándékozási szerződésben ha jól emlékszem, de ennek majd még utána járok, mert nem nálam van a szerződés /változtat ez valamin?/), mely előtte édesanyám volt a tulajdonos, nagypapám a haszonélvező (1987-2011-ig). Most anyagi okok miatt sajnos el kellett adjuk 2013.10 hónapban 7.900.000 Ft-ért, és egy olcsóbb ingatlant kellett vegyünk 4.300.000 Ft-ért, viszont a tulajdonosok szint úgy mi vagyunk, és édesanyám a haszonélvező. A kérdésem az lenne, mivel elég sok dolgot olvastam itt az interneten, és nem igen értem, hogy most ránk mi vonatkozik, mennyi adót kell fizetnünk az eladás/új ingatlanszerzés után.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

H. Péter

hopoaat 2014.02.21. 12:16:59

Elnézést az még kimaradt, hogy mi az új ingatlan szerződést 2013.11 hónapban írtuk alá.
Köszönöm.

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2014.03.01. 09:24:16

@hopoaat: Kedves Péter!
A tulajdoni lap és a szerződések ismeretében lehetne ebben az ügyben konkrét tanácsot adni. Amit leírt, az alapján azt tudom mondani, hogy a 2013. 10 havi értékesítéssel Ön és a testvére által megszerzett bevétel (szerződés szerinti vételárrész) 25%-a szja köteles bevétel. Tehát a bevétel 25%-ának 16%-a lenne a fizetendő adó, amit a 2013. évre vonatkozó szja bevallásban kell bevallani és akkor megfizetni. Pontosabban - lakóingatlan esetén - annak 90%-a a szerzést követő második évben történő értékesítés miatt. Hívja fel a könyvelője figyelmét erre az szja bevallás elkészítésekor és számolják ezt át nagyon alaposan az okiratok alapján, - mert mint látja ez - ez roppan összetett számítást igénylő kérdés.
Annak csak az illeték kiszabása körében van jelentősége, hogy vásároltak is ingatlant az eladást követően. Ha mindkét ingatlan lakóingatlan volt és a tulajdonosi-haszonélvezeti jogok aránya azonos az ingatlanokon, akkor csak a különbözet után kell illetéket fizetni. Ezzel kapcsolatban érdeklődjön a vétel során eljárt okiratszerkesztő ügyvédnél, hogy igényelte-e megfelelő formában a különbözeti illetékkedvezményt.
Tisztelettel:
dr. Simányi Zsolt ügyvéd
www.simanyi.hu

krisz940224 2017.10.24. 20:00:05

Jò napot!
Olyan kèrdèsem lenne hogy el szeretnèm ajàndèkozni ingatlanom.
Sajàt tulajdon van rajta haszonèlvezet el szeretnèm ajàndèkozni a baràtnőmnek mi az ùtja mòdja költsège ?
Nem vagyunk hàzasok egyenlőre nem is szeretnènk

dr. Simányi Zsolt ügyvéd · www.snlegal.hu 2017.10.25. 08:49:13

@krisz940224: Tisztelt Kérdező!
Ajándékozni ingatlantulajdont haszonélvezeti joggal terhelten is lehet főszabály szerint, ügyvéd által ellenjegyzett ajándékozási szerződéssel. Mindenképpen tanácsos azonban ügyvédi tanácsadást kérnie előzetesen, mert annak során lehet feltárni, hogy milyen ingatlanról van szó, nincs-e egyéb jogi akadálya az ügyletnek, mennyi lesz a vagyonszerzési illeték, nincs-e egyéb kockázata az átruházásnak pl. hitelezői igények, öröklési jogi aspektusok miatt stb. A végleges ügyleti szándékot ennek megfelelően tudja kialakítani.
Tisztelettel: dr. Simányi Zsolt ügyvéd
Hírek, érdekességek, aktualitások a jog világából
süti beállítások módosítása