Hírek, érdekességek, aktualitások a jog világából

2011. február 22. 12:53 - dr. Simányi Zsolt ügyvéd

Segítség! Orvosi műhiba áldozata lettem!

Az orvosom nagyon csúnyán elbánt velem... De mit tegyek most?

Ha gyanítjuk, hogy orvosi műhiba áldozatai lettünk, rendkívül fontosak az első jogi lépések. Egy rosszul előkészített kártérítési igény a követelésünk kielégítését teljesen meghiúsíthatja.

Kedves Beteg! Lehet, hogy Önt nem világosították fel arról, hogy joga van másolatot kérni az Önt ellátó kórháztól a teljes egészségügyi dokumentációjáról. Mindig ez legyen az első lépés, ugyanis ennek hiányában nem lesz bizonyíték, amivel igényét alátámaszthatja. Mielőtt a kártérítési igényét a kórházzal közölné, mindenképpen szerezze be a teljes orvosi dokumentációt. E jogot törvény biztosítja minden beteg számára és bőven megéri az oldalankénti 100Ft-os fénymásolási díjat, amit a kórház felszámol érte. Fontos, hogy ilyenkor ne érjük be csupán a kórházi zárójelentéssel, hanem az összes leletet is kérjük el, ami a műhibát megelőző vizsgálatokon készült. Tanácsos persze, hogy minden leletünket legalább 5 évig megőrizzük akkor is, ha rutin beavatkozásnak vetjük alá magunkat és akkor is, ha teljesen megbízunk az orvosunkban. Szinte minden műhibaperes ügyfél arról számol be, hogy teljesen megbízott az orvosban, aki végül "ellátta a baját"...

El kell mondani azonban, hogy sajnos az erkölcsi érzékünk és a jogszabályok nincsenek teljes összhangban atekintetben, hogy mi a műhibás orvosi kezelés és mikor jár kártérítés nekünk. Sajnos gyakran előfordul, hogy napnál világosabb a beteg számára, hogy félrekezelték, de az igazságügyi ORVOSszakértő (!) a perben másképp látja... Egy sikertelen műhiba perrel pedig hatalmas öngólt is lehet lőni: a betegségünk, egészségromlásunk kínjain túl a borsos perköltséget is viselnünk kell!

Általánosságban azt tudom javasolni, hogy a beszerzett orvosi dokumentáció birtokában forduljunk ügyvédhez. Ha a műhiba a dokumentáció alapján nem teljesen egyértelmű, még mindig korai volna a kártérítési igényt érvényesíteni. Jogi képviselőnk útján szerezzük be az egészségügyi dokumentáció alapján készített szakfelügyelő szakorvosi véleményt. Ennek ismeretében ügyvédünkkel is könnyebben meg tudunk állapodni a munkadíj/sikerdíj mértékéről, mert a szakfelügyelő véleménye alapján a peren kívüli megállapodás vagy a peres eljárás sikere nagyjából előre felmérhető.

Ha műhiba áldozatai lettünk, mindenképpen forduljunk ügyvédhez. Nem érdemes hibázni, elszúrni az ügyet avatatlan személyek szakszerűtlen tanácsai miatt, amikor az ügyvéd  kedvező feltételek, tipikusan sikerdíj ellenében vállalja, hogy a teljes jogi folyamatot irányítja és felügyeli egészen a kártérítés kifizetéséig.

forrás: www.simanyi.hu

 (A fent írtak - és a kapcsolódó email- vagy komment válasz - csak az érdeklődők ingyenes tájékoztatását szolgálják, nem minősülnek jogi tanácsadásnak, naprakészségük sem garantált, ezért a megjelenített vagy email-ben megküldött tartalommal kapcsolatosan a szerző és a Simányi és Társa Ügyvédi Iroda minden felelősséget kizár. Naprakész jogi tanácsadást, korlátlan felelősségvállalás mellett az ügyvédi irodában, személyes megbeszélés és irattanulmányozás alapján nyújtunk. - Simányi és Társa Ügyvédi Iroda)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogitanacsado.blog.hu/api/trackback/id/tr442679416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Hírek, érdekességek, aktualitások a jog világából
süti beállítások módosítása